9. 4. 2006

Slepice nebo vejce

Dotaz do rádia Jerevan:
"Co bylo dřív, vejce nebo slepice?"
"Jó, dřív bylo všechno."

V místnosti Meditace a v některých sousedních řeší řada lidí neuvěřitelné ptákoviny, zatímco naprosté triviality se zde povyšují na neřešitelné otázky. V poslední době několik místních pseudoosvícenců povýšilo do sfér neřešitelnosti známý problém "Co bylo dřív, slepice nebo vejce?" Přitom se jedná o triviální záležitost.

Vejce bylo samozřejmě dříve než slepice. Vejce se vyskytují u evolučně mnohem starších živočichů než je kur (slepice), první vejce tedy spatřila světlo světa mnohem dříve než první slepice. Vyřešeno.

Pokud někdo namítne, že měl otázkou na mysli slepičí vejce, dostane pohlavek za špatně položenou otázku a bude dotázán, co to je slepičí vejce. Odpověď je zde totiž nezajímavá a plně závislá na tom, jak slepičí vejce definujeme. V řadě ptáků, kteří se generaci po generaci mění ve slepici ukážeme na prvního ptáka splňujícího naši představu slepice. Pokud slepičí vejce definujeme jako vejce, které snesla slepice, byla dřív slepice (neboť se vylíhla z vejce, které snesl její předek, který ještě slepicí nebyl). Pokud slepičí vejce definujeme jako vejce, ze kterého se slepice vylíhla, bylo dřív slepičí vejce (neboť toto slepičí vejce nesnesla slepice, nýbrž slepičí předek). Jak prosté a nezajímavé. Logická hříčka pro prvňáčky.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

musim souhlasit že dřív bylo vejce, nehledě, že bible(kterou sice vubec nemusim, ale v tomhle připadě s ní souhlasím )to potvrzuje, tím že první byl Adam a pak až eva:o))))) at si to každý přebere.o)))

Anonymní řekl(a)...

Logicka hricka pro prvnacky... nerku-li primo zenovy koan! :-D checht

Levá cesta řekl(a)...

Převedeme li tuto otázku do světa molekul, dostáváme jednu z největších záhad vědy. Záhadu biogeneze - vzniku života. Čtěte zde:
http://leftway.webgarden.cz/clanky/dna-a-otazka-slepice-nebo-vejce-2.html