13. 4. 2006

O okultismu

Následující text, který je překladem z diskordiánských Princípií (časem přibude více překladů) a nazvaný O okultismu vystihuje i základní problém většiny návštěvníků Meditace. Duchovní nerovnováhu:

Magici, zejména od ovlivnění gnosticismem a kabalou, hledají vyšší vědomí skrze využití a vládu nad univerzálními protiklady - dobrem a zlem, pozitivním a negativním, mužským a ženským atd. Ale díky zažité nabubřelosti ritualismu zděděného z prastarých šamanských metod zůstali okultisté slepí vůči dvěma nejdůležitějším párům očividných protikladů či protikladů zemské roviny, kterými je řád/neřádvážnost/humornost.

Magici a vědci, jejich potomci, vždy pracovali sami se sebou i subjektem svého zájmu s řádem a vážností, čímž opominuli základní metafyzickou rovnováhu. Pokud se magici naučí k filosofii přistupovat jako k tvárnému umění místo jako k neměnné Pravdě, a pokud se naučí cenit si absurdity lidského snažení, budou schopni provozovat své umění bezstarostněji, možná ho lépe chápat a učinit tak svou magii efektivnější. Chaos je energie.

Jedná se o důležitou výzvu základním konceptům veškerého západního okultního myšlení a POEE vám s potěšením předkládá první průlom v okultismu od časů Šalamounových.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Tys snad "LEGIONÁŘ LEGIE PLYNOUCÍHO NEŘÁDU" ???

Anonymní řekl(a)...

Zajímavý, a řekla bych, trefný pohled na věc. Má to ale své Ale.))) Myslím, že nařknout filosofii z ustrnulosti ve "své pravdě" může člověk, který se buď setkal s netolerantním filosofem (a poněvadž se tyto dvě slova odporují, tak to vlastně ani filosof nebyl), nebo se nesetkal nikdy se serioznou filosofii.
Zanedbání fenoménu řádu/neřádu, popř. vážnosti/humoru - jakékoli rituály v sobě přece performativně obsaují řád/chaos (uspořádání rituálu, posloupnost jeho jednotlivých částí atd) + každý rituál je karnevalový (a této karnevalovosti je obsažena i rovina smíchu a vážnosti)...
Co se magie samotné týče, v dnešní době mi to příjde jako móda. Najednou frčí seriály o magii nebo čarodějnicích, různé pořady o okultizmu atd....a takový trend (+ způsob jakým se realizuje) se vůbec nedá brát vážně.